Co je cake pops?
Cake pops jsou malá dortová lízátka, která vzhledem připomínají lízátka, ovšem nejsou to lízátka. Někdy se také můžete setkat s názvem pečená lízátka. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledný vzhled neskutečně variabilní. Možná proto jsou i tolik oblíbená na nejrůznějších oslavách či párty.
Jejich výhoda také je, že jsou malá. Většina strávníků tak raději ochutná více druhů cake pops, než jeden větší kus dortu.
Jak cake pops připravit?
Na cake pops nepotřebujete nic speciálního, kuličky zvládnete vyválet i sama, ale pokud se přece jen obáváte a chcete mít na poprvé perfektní výsledek, přizvěte na pomoc speciální silikonovou formu. Ta zajistí rovnoměrný tvar všech dortových lízátek.
Jaké těsto a krém jako náplň?
Na cake pops můžete upéct klasické piškotové těsto a nebo si jednoduše vystačíte s dortovým korpusem, piškoty, zbytky bábovky či muffinů, které už nikdo nechce jíst. Vybrané těsto rozdrobte do mísy a smíchejte s oblíbeným krémem. U krému můžete opět popustit uzdu fantazii. Dobrá kombinace je s mascarpone, tvarohem, salkem, marmeládou nebo arašídovým máslem. A taková nutella to už je luxusní záležitost.
Směs těsta a krému by měla dobře držet pohromadě, aby z ní šly snadno vytvarovat malé kuličky. Ty pak dejte vychladit do lednice zhruba na 1 hodinu. Po ztuhnutí zapíchněte do kuličky špejli předem namočenou v rozpuštěné čokoládě (bude lépe držet). Poté kuličky namáčejte do cukrové polevy nebo rozpuštěné čokolády (hořká, mléčná, bílá) a po zaschnutí můžete celé lízátko dozdobit. Opět se nebojte experimentovat. Ideální ke zdobení jsou různé cukrářské posypy, ale i nasekané ořechy nebo sušené jahody. Hotová lízátka hezky naaranžujte do speciálního stojánku, špejli ozdobte barevnou mašlí a užívejte si překvapené pohledy dětských hostů. A vsadíme se, že cake pops budou chutnat i dospělým.
Tip: nebojte se zapojit potomky do přípravy cake pops, bude to zábava!